De Prijs van een Taart...

De prijzen van mijn taarten…..tja daar is al heel wat over en weer gecorrespondeerd.

 

De een vind ze veel te hoog, de ander zegt, Inge die prijs is echt aan de lage kant hoor, en weer de ander vind de prijs prima. En dat zal altijd zo blijven…

 

Vaak zijn er meningsverschillen over de prijs van een gedecoreerde taart, en dat

deze zo duur is vergeleken bij een standaard slagroomtaart bij de Hema of AH.

Mensen vinden “dat het maar taart is”, dus waarom moet het zo duur zijn?

Ik denk dat het ook frustrerend kan zijn voor de klant, die misschien vindt dat

ik te veel reken, niet realistisch ben over wat ik voor een taart zou mogen rekenen.

Ik denk dat het wellicht ook een eerste schrik is van potentiële klanten als ze de

prijs van een door hun zo gewenste taart horen. Vandaar dat ik graag wil

uitleggen waarom ik vraag wat wat ik vraag.

 

Laat ik voorop stellen dat de meeste van de taarten die ik op bestelling maak, zo

rond de € 75 en € 150 kosten (afhankelijk van het aantal personen). In

vergelijking, als ik zou gaan berekenen naar wat de markt een minimaal ZZP

uurloon vindt, € 35 (want veel baksters zijn Zelfstandigen Zonder Personeel)

dan zou een taart eigenlijk vanaf de € 250 moeten kosten. Echter dat reken ik

mijzelf niet eens toe.

 

Nu, ik wil uiteraard niet dat je je slecht gaat voelen als je geen op maat gemaakte

kan betalen. Ik weet ook heel goed dat er veel mensen zijn die niet zoveel geld

kunnen uitgeven voor een verjaardagstaart. Er is ook helemaal niets mis met een

leuke taart van de Hema of Appie. Ik wil alleen maar wat misvattingen de wereld

uit helpen en proberen uit te leggen waarom de prijzen zijn wat ze zijn. Wat veel

mensen zich niet realiseren is hoeveel werk er komt kijken bij het maken van

een taart. Vraag een willekeurig iemand hoeveel uur er zit in het maken van een

taart, en ze zullen zeggen een uurtje of 2?

Nou ik zou willen dat het een uurtje of 2 was, maar in 2 uur heb ik net de boodschappen in

huis, de mixers aan het werk gezet en de Kapsels (de taartbodems) in de oven

staan. Dan hebben we het nog niet gehad over het voorwerk, de e-mails/ telefoon

beantwoorden, het ontwerp bedenken, de inkopen voorbereiden enz.

En dan als de kapsels uit de oven komen begint het eigenlijke werk pas. De bodems moeten

gevuld worden, en ook de vulling zal eerst gemaakt moeten worden. Daarna worden

de taarten afgesmeerd met ofwel een chocolade ganache of een boter crème, en pas als dit allemaal gebeurt is, we zijn al snel twee uurtjes verder, kunnen we met het bekleden van de taart beginnen.

En dit vergt veel nauwkeurigheid, veel passie en liefde voor het vak! Het allerleukste is

dan ook het ontwerp van de taart bedenken, en dat dan uitwerken op de

daadwerkelijke taart.

Als ik een gedecoreerde taart maak in mijn keuken, maak ik die alsof ik die maak

voor mezelf of voor mijn familie of dierbare vriend. Ik stop heel veel tijd in

voorbereiding, ontwerpen, bakken en decoreren van een taart. Alles is op maat

gemaakt, en alleen kwaliteitsingrediënten worden gebruikt. Ik maak geen gebruik

van mixen of doosjes waar alleen water bij hoeft.

Vaak word er gevraagd kunnen er een stuk of 5 poppetjes op? Natuurlijk kan dat, alleen daar

is de prijs ook naar. Een poppetje boetseren is zeer nauwkeurig en tijdrovend

werk, Hier ben je al snel minimaal een uurtje mee bezig. Probeer zelf maar eens

met klei een figuurtje te boetseren, dan merk je al snel dat het niet zo

eenvoudig is dan dat het eruit ziet.

Zo ook met bloemen, ik heb zoveel collega’s die prachtige bloemen van suikerpasta maken.

Echt prachtig werk, met details waar je U tegen zegt. Ik kies ervoor om met

echte bloemen te werken, waarom? Omdat er zoveel werk in het maken van zo’n

prachtige suikerbloem zit dat hier ook een mooie prijs tegenover staat, waar

uiteraard de prijs van de taart in zijn geheel van omhoog schiet. En dan als de

taart aangesneden wordt, gaan de bloemen eraf en kijkt niemand er meer naar om,

zo jammer van al die uren arbeid.

Op maat gemaakte taarten vereist ook dat er diverse materialen en machines worden

aangeschaft. Dit zijn bijvoorbeeld speciale messen, bakpannen, impression mats,

molds, kleuren en veel andere zaken. Ik gebruik lint, dowels en cake boards

zodat mijn taarten stabiel staan en heel op hun plaats van bestemming komen.

Dit zijn dingen die ook meegenomen moeten worden in een prijs. Ook moet rekening

gehouden worden met elektriciteit, water, gas, licht, plus de tijd die het kost

om op te ruimen nadat de taart is gemaakt en natuurlijk een inkomen voor mij

zelf.

Al met al komt er dus heel veel bij kijken en ja daar staat een prijs tegenover. Maar als

ik zeg dat je gemiddeld al snel een uur of 6, 7 met een taart bezig bent, en je

kijkt dan naar de prijs, is het dan nog steeds duur? Wat is jouw uurloon, haal

je dat eruit? Mijn man zegt wel eens tegen me, Inge jij werkt goedkoper als de

kinderen in Pakistan….En dat klopt, maar ik doe mijn werk met zoveel liefde en

plezier dat ik het ervoor over hebt. Maar ik hoop dat je dan wel begrijpt dat

een opmerking als wat zijn jouw taarten duur mij soms wel eens pijn kan doen… Want zeg eens eerlijk, je vindt toch ook dat mensen die werken op z’n minst met het minimum loon thuis

zouden moeten komen ??

 

Liefs, Inge

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Tanja Wulf (dinsdag, 10 april 2018 15:20)

    Ik vind het heel verdrietig te lezen dat je je verantwoorden moet. Als ik zie wat je allemaal voor prachtigs maakt, realiseer ik me direct dat er uren werk in zit en met zoveel liefde gemaakt. Degenen die er over klagen moeten zich schamen. En jouw kennende, trek je niemand het vel over de oren! Lief dat je het uitlegt aan ons, maar het zou niet moeten hoeven. Gelukkig is de groep liefhebbers en fans van jou, vele malen groter dan azijnpissers. You Go Girl!!! ���������


Inge's Cup&Cake Factory

Eendrachtspolder 37

5235TA  's-Hertogenbosch

info@ingescupandcakefactory.nl

06-55375312

 

KVK ; 59164883

INGBANK ;NL66INGB0006354369

INGBNL2A




 

 

Follow us on Instagram!