
De prijzen van mijn taarten…..tja daar is al heel wat over en weer gecorrespondeerd.
De een vind ze veel te hoog, de ander zegt, Inge die prijs is echt aan de lage kant hoor, en weer de ander vind de prijs prima. En dat zal altijd zo blijven…
Vaak zijn er meningsverschillen over de prijs van een gedecoreerde taart, en dat
deze zo duur is vergeleken bij een standaard slagroomtaart bij de Hema of AH.
Mensen vinden “dat het maar taart is”, dus waarom moet het zo duur zijn?
Ik denk dat het ook frustrerend kan zijn voor de klant, die misschien vindt dat
ik te veel reken, niet realistisch ben over wat ik voor een taart zou mogen rekenen.
Ik denk dat het wellicht ook een eerste schrik is van potentiële klanten als ze de
prijs van een door hun zo gewenste taart horen. Vandaar dat ik graag wil
uitleggen waarom ik vraag wat wat ik vraag.
Laat ik voorop stellen dat de meeste van de taarten die ik op bestelling maak, zo
rond de € 75 en € 150 kosten (afhankelijk van het aantal personen). In
vergelijking, als ik zou gaan berekenen naar wat de markt een minimaal ZZP
uurloon vindt, € 35 (want veel baksters zijn Zelfstandigen Zonder Personeel)
dan zou een taart eigenlijk vanaf de € 250 moeten kosten. Echter dat reken ik
mijzelf niet eens toe.
Nu, ik wil uiteraard niet dat je je slecht gaat voelen als je geen op maat gemaakte
kan betalen. Ik weet ook heel goed dat er veel mensen zijn die niet zoveel geld
kunnen uitgeven voor een verjaardagstaart. Er is ook helemaal niets mis met een
leuke taart van de Hema of Appie. Ik wil alleen maar wat misvattingen de wereld
uit helpen en proberen uit te leggen waarom de prijzen zijn wat ze zijn. Wat veel
mensen zich niet realiseren is hoeveel werk er komt kijken bij het maken van
een taart. Vraag een willekeurig iemand hoeveel uur er zit in het maken van een
taart, en ze zullen zeggen een uurtje of 2?
Nou ik zou willen dat het een uurtje of 2 was, maar in 2 uur heb ik net de boodschappen in
huis, de mixers aan het werk gezet en de Kapsels (de taartbodems) in de oven
staan. Dan hebben we het nog niet gehad over het voorwerk, de e-mails/ telefoon
beantwoorden, het ontwerp bedenken, de inkopen voorbereiden enz.
En dan als de kapsels uit de oven komen begint het eigenlijke werk pas. De bodems moeten
gevuld worden, en ook de vulling zal eerst gemaakt moeten worden. Daarna worden
de taarten afgesmeerd met ofwel een chocolade ganache of een boter crème, en pas als dit allemaal gebeurt is, we zijn al snel twee uurtjes verder, kunnen we met het bekleden van de taart beginnen.
En dit vergt veel nauwkeurigheid, veel passie en liefde voor het vak! Het allerleukste is
dan ook het ontwerp van de taart bedenken, en dat dan uitwerken op de
daadwerkelijke taart.
Als ik een gedecoreerde taart maak in mijn keuken, maak ik die alsof ik die maak
voor mezelf of voor mijn familie of dierbare vriend. Ik stop heel veel tijd in
voorbereiding, ontwerpen, bakken en decoreren van een taart. Alles is op maat
gemaakt, en alleen kwaliteitsingrediënten worden gebruikt. Ik maak geen gebruik
van mixen of doosjes waar alleen water bij hoeft.
Vaak word er gevraagd kunnen er een stuk of 5 poppetjes op? Natuurlijk kan dat, alleen daar
is de prijs ook naar. Een poppetje boetseren is zeer nauwkeurig en tijdrovend
werk, Hier ben je al snel minimaal een uurtje mee bezig. Probeer zelf maar eens
met klei een figuurtje te boetseren, dan merk je al snel dat het niet zo
eenvoudig is dan dat het eruit ziet.
Zo ook met bloemen, ik heb zoveel collega’s die prachtige bloemen van suikerpasta maken.
Echt prachtig werk, met details waar je U tegen zegt. Ik kies ervoor om met
echte bloemen te werken, waarom? Omdat er zoveel werk in het maken van zo’n
prachtige suikerbloem zit dat hier ook een mooie prijs tegenover staat, waar
uiteraard de prijs van de taart in zijn geheel van omhoog schiet. En dan als de
taart aangesneden wordt, gaan de bloemen eraf en kijkt niemand er meer naar om,
zo jammer van al die uren arbeid.
Op maat gemaakte taarten vereist ook dat er diverse materialen en machines worden
aangeschaft. Dit zijn bijvoorbeeld speciale messen, bakpannen, impression mats,
molds, kleuren en veel andere zaken. Ik gebruik lint, dowels en cake boards
zodat mijn taarten stabiel staan en heel op hun plaats van bestemming komen.
Dit zijn dingen die ook meegenomen moeten worden in een prijs. Ook moet rekening
gehouden worden met elektriciteit, water, gas, licht, plus de tijd die het kost
om op te ruimen nadat de taart is gemaakt en natuurlijk een inkomen voor mij
zelf.
Al met al komt er dus heel veel bij kijken en ja daar staat een prijs tegenover. Maar als
ik zeg dat je gemiddeld al snel een uur of 6, 7 met een taart bezig bent, en je
kijkt dan naar de prijs, is het dan nog steeds duur? Wat is jouw uurloon, haal
je dat eruit? Mijn man zegt wel eens tegen me, Inge jij werkt goedkoper als de
kinderen in Pakistan….En dat klopt, maar ik doe mijn werk met zoveel liefde en
plezier dat ik het ervoor over hebt. Maar ik hoop dat je dan wel begrijpt dat
een opmerking als wat zijn jouw taarten duur mij soms wel eens pijn kan doen… Want zeg eens eerlijk, je vindt toch ook dat mensen die werken op z’n minst met het minimum loon thuis
zouden moeten komen ??
Liefs, Inge
Reactie schrijven
Tanja Wulf (dinsdag, 10 april 2018 15:20)
Ik vind het heel verdrietig te lezen dat je je verantwoorden moet. Als ik zie wat je allemaal voor prachtigs maakt, realiseer ik me direct dat er uren werk in zit en met zoveel liefde gemaakt. Degenen die er over klagen moeten zich schamen. En jouw kennende, trek je niemand het vel over de oren! Lief dat je het uitlegt aan ons, maar het zou niet moeten hoeven. Gelukkig is de groep liefhebbers en fans van jou, vele malen groter dan azijnpissers. You Go Girl!!! ���������